ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ 2023-05-31T08:58:09+00:00

Σχόλια Επισκεπτών

Διαβάστε τι είπαν για τα έργα του καλλιτέχνη

….Δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με έναν συμβατικό τρόπο για την θεματική του Κώστα Γόγαλη διότι δεν είναι αυτή που τον προσδιορίζει.
Αντίθετα, καθοριστική είναι η οπτική μέσα από την οποία προσεγγίζονται τα θέματά του. Το βλέμμα πίσω από τον φακό επιλέγει το αντικείμενό του και το απομονώνει από τα συμφραζόμενα για να το εντάξει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.
Ο φυσικός χώρος με τα οργανικά συστατικά του, το δομημένο περιβάλλον, η ανθρώπινη μορφή και το γυμνό , συνιστούν το βασικό θεματολόγιο του Κώστα Γόγαλη. Η συνδυαστική χρήση της συμβατικής τεχνικής με την προσωπική επεξεργασία του χρώματος, δημιουργεί ένα πρωτότυπο και ελκυστικό παιγνίδισμα μεταξύ δύο διαφορετικών οπτικών ποσοτήτων. Τότε ο θεατής είναι ελεύθερος να επιλέξει ποιο είναι το βάθος και ποιο είναι το κεντρικό θέμα και ταυτόχρονα να εναλλάξει κάθε φορά αυτούς τους ρόλους.
Η άμμος, η πέτρα, το ξύλο, το μέταλλο και η άσφαλτος υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο την εφαρμογή της ιδιάζουσας επεξεργασίας του χρώματος.
Ξεχωριστή σειρά αποτελούν οι Αρχάγγελοι τους οποίους δουλεύει σε διαφορετικές εκδοχές, είτε σε διχρωμία είτε προσθέτοντας περισσότερους χρωματικούς τόνους ακολουθώντας το παραδοσιακό δογματικό λεξιλόγιο
Σε γενικές γραμμές η τεχνική του Κώστα Γόγαλη έχει την δική της εκφραστική δύναμη που την αναδεικνύει σε αυτόνομη μορφοποιητική αξία…


… It would not be proper to describe Kostas Gogalis’ theme units in a conventional manner since this is not what defines him.
On the contrary, the op art which he approaches the works of art with is determinative. The glance behind the lens selects its object and it isolates it from the context in order to place it within a different background.
Natural environment with its organic elements, structured environment, human figure and nudity constitute the main themes of Kostas Gogalis. The combination of conventional technique and personal color process creates an original and attractive twinkle between two different visual quantities. Thus, the viewer is free to choose which the depth is and which the main theme is and he can swap these roles at the same time.
Sand, stone, wood, metal and asphalt have an exquisite effect on the unique color process.
The Archangels are particularly special and are created in several versions, such as two colors or adding more coloring tones based on the traditional pattern.
Kostas Gogalis’ technique has its own power of expression and that is what makes it unique and autonomous value.

Ιλιάνα Ζάρα - 2001, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης

Σε έναν νατουραλισμό κινείται ο Κώστας Γόγαλης.
Αγαπώντας το θέμα για το θέμα, την εικόνα να την φέρνει τελειωμένη στα μάτια του θεατή, προσεγγίζει με ολοκληρωμένη τεχνική αυτά τα έργα των περιπλανήσεών του στον χώρο της ζωγραφικής.
Δομεί στέρεα και σφικτά την εικόνα του μέσα από μια <<υπόγεια>> και <<άνετη>> γεωμέτρηση του χώρου του.
Χτίζει τονικά σωστά την φόρμα του έως ότου αρχίζει να την αποδομεί παίζοντας με την στίξη του πινέλου του, χαρίζοντας έτσι στο έργο του μία ατμόσφαιρα που φτάνει πολλές φορές στα όρια του υπερρεαλιστικού αφήνοντας συγχρόνως στη ματιά του θεατή μια μαγικιά γλυκιά ανάμνηση

Λάζαρος Σπύρου - 2008, Ζωγράφος – Γλύπτης

Ο Κώστας Γόγαλης είναι φυσιολάτρης. Αποδίδει νατουραλιστικά το θέμα του μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσει να μας ταξιδέψει σε τοπία και κόσμους φουτουριστικούς, μέσα από έναν σουρεαλισμό που μας καλεί κοιτάξουμε τα ενδότερα της ψυχής μας και να ανταλλάξουμε αναμνήσεις με τα έργα. Είναι νησιώτης με τα όλα του, νοσταλγεί το νησί, τη θάλασσα και τα παιχνίδια με τους υπέροχους ιριδισμούς του Αιγαίου.
Και εκεί που θεωρείς ότι ο Κώστας Γόγαλης ζωγραφίζει τον φυσικό χώρο, αποφασίζει και δημιουργεί έργα που δεν βρίσκονται σε έναν φυσικό χώρο, αλλά περνούν στο επίπεδο του υπερφυσικού, στοχαζόμενος τις αναμνήσεις του παρομοιάζοντας τες με γυμνές μορφές-αερικά, βάρκες, πουλιά και άλογα που τριγυρίζουν ελεύθερα τη μνήμη του.
Τα ατομικά του βιώματα είναι εντυπωμένα στη ζωγραφική του. Οι αναμνήσεις του ξεχειλίζουν από τους καμβάδες του. Η ζωγραφική του Κώστα Γόγαλη μυρίζει θάλασσα ακόμα και όταν δεν την απεικονίζει. Η περιρρέουσα μαγεία της μετατρέπει τα βράχια σε ρευστές μάζες, οι οποίες χορεύουν στους ρυθμούς της μουσικής των κυμάτων μαζί με τις βάρκες, τους ψαράδες και τους γλάρους.
Η θεματολογία του συνεχώς διευρύνεται και εξελίσσεται, καθώς ο καλλιτέχνης λειτουργεί σαν σφουγγάρι, το οποίο απορροφάει όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορεί, είτε αυτά προέρχονται από τις αναμνήσεις του, είτε από τις έντονες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές διεργασίες της εποχής.
Αυτό όμως που χαρακτηρίζει το έργο του Κώστα Γόγαλη, δεν είναι η επιλογή των θεμάτων, αλλά η απόδοση τους μέσα από τη δική του οπτική και την παράλληλη χρήση της συμβατικής τεχνικής, μαζί με την προσωπική του τεχνική επεξεργασίας και χρήσης των χρωμάτων, ενώ οι αναμνήσεις του δεν είναι μόνο αναμνήσεις, αλλά αποτελούν εκφράσεις καυστικών σχολίων, πάνω σε θέματα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και οικολογικά.
Στην έκθεση «Μνήμες Από Σκουριά Και Αλμύρα» ο Κώστας Γόγαλης καλεί το κοινό του να ταξιδέψει στη θάλασσα των αναμνήσεων του, να αναπολήσει το παρελθόν και να προετοιμάσει το μέλλον, αποποιούμενο τα κάθε λογής προσωπεία.

Παπακυριακού Βασίλειος - 2010, Ιστορικός της Τέχνης

Ο Κώστας Γόγαλης γεννήθηκε στο Πεδινό Λήμνου το 1954 αλλά ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Πήγες έμπνευσης για τον Κώστα Γόγαλη είναι κυρίως Ατομικά βιώματα, φυσικός και κατασκευασμένος χώρος και όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τα έργα του είναι Νατουραλιστικά με ιδιαίτερη οπτική ως προς την προσέγγιση των θεμάτων.
Τα έργα του έχουν κάτι το εντελώς προσωπικό και άμεσα αναγνωρίσιμο καθώς τον οδήγησαν στη τεχνική των πολλαπλών επιστρώσεων χρωματικής ύλης που δίνει μοριακή ανάγλυφη δομή και χαρακτηρίζει τα έργα του σαν αυτόνομη μορφοποιημένη αξία. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Αγγλία, Μαδρίτη, Ρώμη, στο Βαλκανικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Λήμνο, στην Πινακοθήκη του Α Διοικητικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης ,στην διοίκηση της Τράπεζας ΜΑΚ-ΘΡΑΚΗΣ [ΠΕΙΡΑΙΩΣ], στο Δήμο Αθήνας κα.

Στην έκθεση αυτή με το ΧΑΟΣ συμμετέχει με ένα έργο με τίτλο «Κοσμικό Χάος» (Μικτή τεχνική 90Χ120) του οποίου το χαρακτηριστικό είναι ότι με έναν ειδικό φωτισμό μπορεί να αλλάζει σε νυχτερινό τοπίο λόγω των ειδικών χρωμάτων που χρησιμοποιεί.

Σε συνέντευξη του στη Metafox.gr ο καλλιτέχνης τόνισε πως στα έργου του μπορεί κανείς να εξερευνήσει τη σχέση μεταξύ της τάξης και του χάους.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη πατώντας εδώ

Μαριάννα Φτάκα - 2023, Δημοσιογράφος - Συνέντευξη Metafox.gr